Actualizare WordPress

De ce să îți actualizezi periodic site-ul WordPress?

Dacă în urmă cu câțiva ani puteai să creezi un website și să îl lași exact așa până în momentul în care clientul dorea să facă un update ori să adauge conținut nou, în zilele noastre aceste practici sunt demult uitate. Acum fiecare beneficiar trebuie să își protejeze cu meticulozitate afacerea și brandul, prin urmarea unor pași esențiali pentru menținerea în siguranță a datelor și informațiilor de pe respectivul site.

Pentru a evita breșele de securitate este vital ca website-ul afacerii tale să fie la zi cu ultimele patch-uri de securitate care să îl protejeze de vulnerabilitățile care apar din ce în ce mai des în ultima perioadă.

Indiferent de platforma pe care este construit site-ul (WordPress, Joomla, Drupal, Magento, etc.), trebuie avut în vedere că majoritatea acestora sunt scrise în PHP și drept urmare tehnologiile care stau la baza lor sunt destul de asemănătoare. În concluzie, și vulnerabilitățile la care sunt supuse sunt similare, pornind de la cele de bază și până la cele privind anumite plugin-uri sau extensii folosite pe site.

Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă nu îți actualizezi site-ul?

Majoritatea celor care au un website, dar nu sunt neapărat la curent cu tehnologia din domeniul IT se întreabă adesea care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă nu au grijă de acest aspect. Răspunsul, din păcate, nu este unul încurajator, dar îi motivează pe mulți să acorde importanța cuvenită securității.

Așadar, cel mai rău scenariu se poate aplica mai ales site-urilor de e-commerce sau celor care presupun înscrierea membrilor pe platformă. În cazul unei breșe de securitate, datele personale ale clienților por fi compromise, lucru care ar afecta destul de serios reputația brandului în cauză.

În afară de această situație, un site vulnerabil poate fi exploatat în multe alte feluri, niciunul de dorit pentru cineva care dorește să își promoveze afacerea și să fie recunoscut de clienți sau vizitatori drept un brand de încredere. Iată care ar fi acestea:

Reclame nedorite – pot fi introduse pe site-ul tău, în general către alte site-uri sau produse care nu fac cinste brand-ului pe care vrei să în construiești. De asemenea, se pot introduce reclame către site-uri de pariuri, de filme pentru adulți sau oricare altele asemenea, cu care cu siguranță nu ai dori să fii asociat.

Chiar dacă unii utilizatori, mai avizați, își pot da seama de faptul că site-ul a fost atacat de hackeri, pentru unii vor cădea în capcana acelor reclame, își vor pierde încrederea și nu vor mai reveni pe site.

Redirecționări – pot fi introduse în site-ul vulnerabil, în așa fel încât oamenii care îl vizitează să fie automat redirecționați către alte site-uri, nesigure ori virusate.

Inserare de link-uri – în textele sau imaginile de pe site-ul vulnerabil, în așa fel încât, atunci când dau click, utilizatorii să fie trimiși către alte site-uri nu tocmai sigure.

Spam – spammerii se pot folosi de aceste site-uri neactualizate pentru a trimite mesaje e-mail spam care pot conduce apoi către blocarea IP-ului și a domeniului care găzduiește site-ul în cauză.

E mai ușor să previi decât să tratezi

Zicala nu este valabilă doar în medicină, ci și în oricare domeniu de activitate, iar cel de IT nu face excepție. Așadar, atunci când cineva ne întreabă dacă este mai ușor să previi decât să tratezi, răspunsul e cu siguranță cel de mai sus.

Odată ce site-ul a căzut pradă hackerilor, curățarea acestuia și aducerea lui într-o stare corectă și sigură de funcționare necesită mult mai multă muncă și automat un cost mai ridicat decât dacă s-ar fi ținut cont de la început de efectuarea la timp a tuturor update-urilor.

O altă problemă mai mare poate decât cea de mai sus este atunci când Google a apucat să indexe aceste modificări nedorite care s-au făcut asupra site-ului tău. În acest caz, în rezultatele căutărilor, se vor afișa titluri dubioase, texte și link-uri ce vor afecta imaginea brandului și programul de SEO.

În plus, Google poate identifica vulnerabilitatea site-ului, astfel încât, atunci când vor dori să intre pe site, userii vor fi întâmpinați de nedoritul mesaj prin care sunt avertizați că sunt pe cale de a accesa un site nesigur.

De asemenea, dacă site-ul folosește date personale ale clienților, este posibil să fie nevoie de trimiterea unor e-mailuri către aceștia prin care să soliciți schimbarea parolei folosite la accesarea site-ului, precum și de pe alte platforme, în cazul în care utilizatorul a folosit aceeași parolă. Este lesne de înțeles de ce majoritatea clienților vor ezita să își reînnoiască datele de autentificare și cum va afecta acest lucru succesul și reputația afacerii respective.

Un site poate fi 100% sigur?

Răspunsul simplu și la obiect este nu. Nimeni nu poate garanta că un site este și va fi 100% sigur, iar dacă totuși cineva vă spune asta, permiteți-vă să vă îndoiți. Gândiți-vă doar că site-uri ale unor brand-uri de renume precum Sony ori ale unor instituții care se ocupă de securitatea statului, care au cu siguranță specialiști de renume în domeniul securității informatice, au fost sparte de hackeri, cu siguranță un website al unei companii obișnuite nu poate pune prea mari probleme la acest capitol dacă se dorește a fi spart.

Vestea bună este că hackerii nu sunt interesați neapărat de afacerea ta sau a altora. Atunci când se întâmplă ca un site obișnuit să cadă pradă unor practici precum cele amintite mai sus (introducerea de reclame, link-uri nedorite, etc.), cel mai probabil acesta a fost spart cu ajutorul unor boți (roboți – programe de computer create pentru a îndeplini diverse sarcini automatizate precum introducerea de link-uri, reclame, etc).

Acești roboți circulă pe internet și pot identifica pe ce platformă este construit un site și ce vulnerabilități are aceasta, precum și plugin-urile folosite. Odată identificată o astfel de vulnerabilitate, aceștia intră în sistem și le exploatează în modurile amintite la începutul articolului.

Pentru a evita cât de mult posibil aceste practici, este indicat ca la construirea site-ului, dar și ulterior, în procesul de mentenanță, să se țină cont de cele mai bune practici și recomandări în domeniu. De asemenea, platforma, plug-in-urile și extensiile folosite trebuie mereu actualizate cu ultimele versiuni.

Cum ajută un contract de mentenanță?

Dacă nu ești familiar cu tehnologiile folosite la crearea unui site și menținerea acestora la zi, cel mai indicat ar fi să apelezi la firme specializate care să se ocupe de acest aspect.

Contractarea unei firme care să se ocupe de mentenanța website-ului îți poate aduce următoarele beneficii:
– Îmbunătățirea securității. O echipă sau o persoană specializată în acest domeniu poate identifica cu ușurință vulnerabilitățile de pe site și va lua toate măsurile de precauție pentru ca acesta să nu cadă pradă roboților mai sus amintiți.

– Update-uri periodice. Implică actualizarea platformei pe care a fost construit site-ul (WordPress, Magento, PrestaShop, etc.), precum și a plugin-urilor folosite.

– Compatibilitate browser. În momentul în care se actualizează un anumit plugin, o temă, etc. este posibil ca funcționalitățile și aspectul site-ului în front-end să sufere modificări sau ca update-urile anumitor browsere mai noi (Chrome, Microsoft Edge, Safari) să afecteze modul în care este afișat site-ul pe acestea. O echipă specializată va ști să identifice și să remedieze aceste discrepanțe astfel încât website-ul să fie afișat în mod corespunzător.

Mai multe detalii punctuale privind ceea ce presupune un contract de mentenanță, poți găsi aici.

Your thoughts, please

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *