Orice afacere, fie că este sau nu prezentă în mediul online, are nevoie de o identitate, de un element definitoriu care să o deosebească de altele, un element ușor de reținut și cu impact puternic asupra eventualilor clienți și nu numai.
În ultimii ani, datorită concurenței din ce mai mari și a exigențelor din ce în ce mai crescute a consumatorilor, piața a devenit invadată de o sumedenie de logo-uri, idei care mai de care mai ingenioase și reprezentative pentru un anumit domeniu de activitate. Se întâmplă la fel de des să întâlnești companii sau produse ce au beneficiat de un logo design
genial, cu mare impact la public, dar și situații în care alegerile în materie nu au fost prea reușite. În concluzie, tocmai pentru a evita imitarea, cu voie sau fără voie, a unui anumit logo și repetarea la nesfârșit a acelorași idei, crearea unui logo design original și reprezentativ în același timp a devenit o adevărată provocare.
Cu toate acestea, cu stăpânirea cunoștințelor necesare și cu ajutorul unei echipe de profesioniști, orice afacere poate beneficia de un logo design de calitate.
Dar, pentru o mai bună cunoaștere a tot ceea ce înseamnă procesul creării unui logo design reușit, iată cum procedăm:
1. Cunoastem beneficiarul
Pentru a ne asigura că vom surprinde esența mesajului pe care vrea să îl transmită un anumit client, încercăm să aflăm cât mai multe detalii despre activitatea pe care o desfășoară, unde crede că se situează în ceea ce privește popularitatea și atragerea clienților și, foarte important, unde vrea să ajungă.
Așadar, înainte de a începe întregul proces de logo design, clientul trebuie să aibă în vedere scopul pentru care se creează acest logo, precum și valorile pe care acesta trebuie să le reprezinte. Publicul țintă, precum și personalitatea și cultura acestuia sunt elemente importante ce definesc imaginea unui brand, așa că nu trebuie neglijate.
3. Realizam schitele
După consultarea cu clientul și convenirea asupra unui concept anume, se poate începe lucrul efectiv pentru crearea logo-ului.
În acest punct, este important să se plece la drum cu o viziune clară asupra felului în care va trebui să arate rezultatul final, dar nu este tocmai indicat să se țină cu dinții de o idee fixă. A fi deschis la noi sugestii și idei pe parcursul întregului proces poate face diferența între un logo mediocru și unul cu adevărat excepțional. De altfel, se întâmplă foarte rar ca produsul final să fie întocmai cu conceptul original, tocmai pentru că reușita unui logo depinde foarte mult de libertatea creatoare a designerului.
2. Analizam piata
Nu vrem să cădem în capcana imitațiilor sau a inspirației din alte surse. Atunci când vine vorba de logo design, originalitatea și mesajul transmis sunt cele mai importante aspecte, așa că le respectăm cu sfințenie.
De altfel, cea mai mare greșeală pe care o companie o poate face la alegerea unui logo este să se inspire din imaginea altor branduri. Un logo este sumarul vizual a tot ceea ce reprezintă o companie și sub nicio formă nu ar trebui să te ducă cu gândul la un alt brand.
Totodată, trebuie știut și conștientizat faptul că un logo prost creat poate afecta negativ imaginea unei companii, de aceea este important să alegem un designer care poate furniza un produs unic și memorabil.
4. Livram produsul finit
Odată ce clientul și-a dat acceptul cu privire schițele realizate, se poate trece la varianta finală a logo-ului. Așa cum spuneam și la început, rezultatul final trebuie să reflecte identitatea companiei, precum și mesajul ce se dorește a fi transmis.
De asemenea, un logo trebuie să aibă o formă simplă și practică. Produsul final trebuie să poată fi printat în orice dimensiune și să fie la fel de eficient în alb-negru, cum este în format color. În concluzie, un logo bun trebuie să îndeplinească următoarele două aspecte cruciale: concept original și execuție impecabilă.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un logo design pentru a fi eficient?
Un logo este o parte esențială a brandului unei companii și, împreună cu website-ul și strategiile de marketing, contribuie la crearea unei imagini generale a acesteia pentru publicul larg. Însă ca rezultatul unei astfel de conlucrări să fie unul pozitiv, logo-ul trebuie să respecte 5 reguli esențiale:
1. Simplitate
Un logo simplu este mai ușor de reperat și ținut minte. Cu cât are mai multe linii, culori și fonturi și cu cât încearcă să transmită mai multe, cu atât acel logo va striga mai tare „amatorism”. Un logo nu trebuie să transmită întreaga poveste a unei companii, ci o singură idee unificatoare ce o definește.
2. Memorabilitate
Un logo design reușit trebuie să fie memorabil pentru oricine îl vede. Trebuie să lase o impresie puternică. De exemplu, logo-ul companiilor Nike sau Apple poate fi vizibil și ușor recognoscibil chiar și atunci când conduci cu viteză pe autostradă și treci pe lângă un banner sau atunci când derulezi rapid niște imagini pe calculator.
3. Atemporalitate
Un logo trebuie să poată trece testul timpului, să fie la fel de valabil acum cât și peste 100 de ani. Așadar, înainte de livrarea unui produs final,
orice logo designer trebuie să se întrebe dacă imaginea creată va trece testul timpului.
4. Versatilitate
Pentru că vremurile și tehnologiile se schimbă rapid, un logo trebuie să poată fi folosit pentru mai multe tipuri de media și cu ajutorul a diferite aplicații. Pentru a fi siguri că imaginea va avea același impact și o calitate la fel de bună indiferent de mărime, culoare sau de suportul care o redă, logo-ul final trebuie să fie livrat în format vectorial.
5. Semnificație
Oricât de bun ar fi un logo din punct de vedere tehnic, dacă nu transmite mesajul potrivit pentru clientul respectiv, atunci a fost făcut în zadar. De exemplu, un logo ce folosește un font copilăresc nu va fi adecvat pentru a defini o firmă de avocatură, ci mai degrabă pentru un magazin de jucării.
Creare grafica personalizata pentru site-uri
Aveți nevoie de grafică personalizată pentru site-uri? Noi vă oferim cea mai bună ofertă!