optimizare SEO

Accesibilitate web

Cream si modificam site-uri astfel incat sa poata fi folosite fara probleme si de persoanele cu dizabilitati

Ce este accesibilitatea web?

Accesibilitatea web se referă la modalitatea în care site-ul este realizat, în așa fel încât să poată fi folosit și de persoane cu diverse dizabilități, dar și de persoane care nu se pricep la navigarea pe internet sau care folosesc computere slabe. Accesibilitatea web este un aspect extrem de important, care asigură practic accesul la site a unui grup de persoane care, fără măsurile de accesibilitate, nu ar putea să îl folosească.

În primă instanță accesibilitatea este în strânsă legătură cu user experience. Un site trebuie să fie extrem de ușor de folosit, inclusiv de persoane începătoare în navigarea pe internet. Toate comenzile trebuie plasate în locuri vizibile, butoanele trebuie diferențiate, link-urile trebuie să poată fi ușor evidențiate de textul normal, nu trebuie folosite pop-up-uri, etc. Acești pași se fac strict pentru a facilita userului accesul la toate secțiunile site-ului, fără să fie nevoit să acceseze de mai multe ori aceeași pagină și fără să fie nevoit să folosească o modalitate de contact pentru a afla cum poate face o anumită operațiune pe site.

Pasul următor este să ne asigurăm că site-ul poate fi folosit ușor și de persoanele cu dizabilități. Există foarte multe posibile dizabilități, fiecare având anumite modalități de ușurare a navigării, rezultând astfel, în funcție de tipul și profilul site-ului, precum și al tehnologiei folosite, peste 500 de acțiuni posibile la nivel de programare, doar pentru a face site-ul accesibil câtor mai multe categorii de persoane cu dizabilități.

Evident, un site se poate accesibiliza până la un anumit punct, după care respectiva persoană, în funcție de dizabilitățile pe care le are, este posibil să trebuiască a achiziționa și folosi echipamente complementare cu ajutorul cărora să poată naviga pe web. Cel mai bun exemplu este dat de o persoană paralizată de la gât în jos, care va trebui sa folosească un soft special care creează o tastatură virtuală și care acceptă comenzi vocale. Persoana respectivă transmite comanda vocală softului, care acționează tastatura virtuală. În cazul unui site accesibilizat, navigarea se va putea face folosind numai tastatura, deci această persoană va putea naviga pe site.

Modificarea unui site pentru a fi accesibil și persoanelor cu dizabilități presupune un volum mult mai mare de muncă decât ar presupune implementarea standardelor de accesibilitate web la un site care se construiește atunci. Totuși, chiar dacă accesibilizarea unui site construit pe loc nu presupune costuri foarte mari în plus față de prețul creării unui site, mulți beneficiari nu doresc implementarea acestor opțiuni, motivând că produsele sau serviciile lor nu se adresează preponderent persoanelor cu dizabilități. Evident, aceste persoane reprezintă minoritatea în totalul populației, însă și ele ar trebui să aibă dreptul de a folosi un site la fel cum o face o persoană normală.

Tehnici folosite pentru o buna accesibilitate web

Există multiple aspecte de luat în calcul când se accesibilizează un website, însă principalele aspecte care trebuie realizate sunt:

Atributul ALT la imagini
Deși din punct de vedere al optimizării pentru motoarele de căutare, este important ca toate imaginile să aibă și o descriere alternativă (ALT), majoritatea nu o folosesc, din varii motive. O descriere alternativă a imaginilor va permite persoanelor oarbe, care folosesc un screen reader care le citește textul de pe pagină, să înțeleagă că este prezentă și o imagine, și să înțeleagă ce reprezintă acea imagine.
Folosirea tastaturii în locul mouse-ului
Persoanele în vârstă au deseori un tremur mai ușor sau mai accentuat al mânilor, făcând foarte dificilă manevrarea cu acuratețe a mouse-ului. Persoanele care suferă de boala Parkinson au un tremur permanent, de cele mai multe ori foarte puternic. Dacă website-ul permite, pe lângă navigarea clasică, cu mouse-ul, și navigarea strict din tastatură, aceste persoane vor putea folosi site-ul aproape la fel ca o persoană care nu are tremur al mâinilor.
Link-uri cu spații mari
Considerând aceeași speță de mai sus, a persoanelor care au un tremur mai ușor sau mai accentuat al mânilor, o altă tehnică recomandată este reprezentată de folosirea spațiilor generoase de jur-împrejurul link-urilor sau butoanelor, pentru a fi cât mai ușor să se dea click pe elementul dorit.
Transcrierea fișierelor audio
Așa cum persoanele oarbe nu pot vedea imaginile, persoanele surde nu pot auzi, făcând astfel fișierele audio și video complet inutile. Fiecare fișier audio sau video ar trebui însoțit de o transcriere a celor spuse, pentru ca și persoanele surde să poată înțelege acele fișiere.
Linkuri subliniate
Design-ul modern al site-urilor a făcut să nu se mai folosească clasica formă de evidențiere a unui link, și anume sublinierea lui. Acum se folosește preponderent o altă culoare, câteodată împreună cu un font îngroșat. Aceste elemente nu vor ajuta însă persoanele care nu pot deosebi culorile să recunoască un link. Pentru a face site-ul accesibil și persoanelor cu deficiențe de văz, link-urile trebuiesc diferențiate vizual de restul textului, cea mai recomandată metodă fiind sublinierea lor.
Evitarea flash-urilor
Nu de puține ori am văzut pe diverse site-uri cum încercau să capteze atenția vizitatorilor folosind niște efecte vizuale agresive, de genul unor sclipiri permanente, lumină strălucitoare care apărea fără vreun avertisment, etc. Persoanele epileptice nu suportă acest gen de efecte, luminile puternice putându-le cauza crize.

Optimizare SEO on-site


Crește popularitatea site-ului tău cu cele mai bune servicii SEO on-site! Noi vă punem la dispoziție cea mai bună ofertă!


Optimizare SEO off-site


Aveți nevoie de servicii SEO off-site? Noi vă punem la dispoziție cea mai bună ofertă!