mentenanta

Update WordPress

Hacked WordPress Websites – 2016/Q2

Ce reprezinta update WordPress?

La nivel mondial, cea mai folosită platformă pentru creare site-uri este WordPress. WordPress (WP) are multe avantaje, însă multitudinea de avantaje creează și călcâiul lui Ahile, care este vulnerabilitatea. Practic, WP este o soluție open source, ceea ce înseamnă că acest cod sursă este public, fiind disponibil oricui. Hackerii caută vulnerabilități în acest cod, creează un script care caută automat site-uri WP și, când identifică un astfel de site, execută scriptul care conține un virus. Dacă vulnerabilitatea găsită de hackeri este încă în site, acel site va fi spart. Cei care au creat WP lucrează în permanență la identificarea acestor vulnerabilități și, imediat cum le găsesc, scot niște update-uri pentru a contracara aceste deficiențe de securitate.

Separat de vulnerabilitățile WP-ului, funcționalitățile unui site sunt date de tema care se instalează (un site WP mult mai complex decât varianta de bază), precum și de plugin-urile instalate. Ca o comparație cu sectorul auto, putem considera WP un Logan cu un motor Renault 1.5 dci, care este un motor foarte bun. O temă premium va fi un Renault Fluence, cu același motor, dar cu mai mulți cai și mult mai bine dotat. Plugin-urile reprezintă pachetele opționale care se pot monta pe mașină (tapiserie piele, plafon panoramic, cutie automată, etc).

Revenind la securitate, pe lângă vulnerabilitățile WordPress, hackerii profită și de vulnerabilitățile plugin-urilor gratuite (și majoritatea sunt gratuite), deci și acestea au codul sursă public, iar creatorii plugin-urilor scot și ei update-uri destul de des.

WP are opțiune de update automat și procesul de update al unui plugin este extrem de simplu, este necesar un singur click pentru a se realiza update-ul. Problema cea mai gravă este aceea că, la fiecare update de WP există riscul (destul de mare) ca unul sau mai multe plugin-uri să nu fi fost încă updatate și să nu fie perfect compatibile cu noua versiune de WP si în acest moment apar erorile pe site, sau site-ul poate părea perfect, însă anumite funcționalități nu mai funcționează corespunzător.

Avem câteva pachete de mentenanță în curs și ne lovim foarte des de aceste incompatibilități, iar ele nu se remediază deloc ușor, de cele mai multe ori fiind necesar să înlocuim plugin-ul cu altul compatibil.

Procesul de update pe care îl oferim are următoarele etape:

1. Se copiază site-ul pe calculatorul persoanei care face update-ul și se instalează complet, cu tot cu baza de date.
2. Se face o dublură a site-ului și se instalează complet, pe calculator, cu tot cu baza de date și se verifică să funcționeze corespunzător.
3. Se fac toate update-urile disponibile.
4. Se testează fiecare funcționalitate a site-ului și, dacă totul este ok, se urcă înapoi pe server.
5. Dacă apar probleme, ele se remediază, apoi se reia pasul nr. 4.
6. Când totul funcționează perfect, site-ul se pune înapoi pe server.
7. Se testează din nou toate funcționalitățile pe server.
8. Se completează raportul detaliat al operațiunilor efectuate și se trimite beneficiarului.

Pachetul de update WordPress cuprinde 1 update general pe lună, care conține realizarea tuturor actualizărilor disponibile la wordpress, temă și plugin-uri, precum și realizarea de back-up-uri complete ale site-ului, back-up-uri stocate pe alt server, în cloud. Unii provideri de hosting fac back-up site-urilor găzduite, însă o fac cu o frecvență destul de mică, și există un risc mare ca atunci când sunt probleme, ultimul back-up făcut de providerul de hosting să nu fie la zi, el fiind foarte vechi. Noi facem back-up complet zilnic și săptămânal și reținem mereu ultimele 7 back-up-uri zilnice și ultimele 4 back-up-uri săptămânale. Dacă clientul are o problemă cu site-ul, poate alege orice back-up din ultimele 7 zile sau, dacă vrea un back-up mai vechi, poate alege unul din ultimele 4 back-up-uri săptămânale.

Avantaje pachet update WordPress

Un mare avantaj al acestui pachet de update WordPress este acela că oricând clientul are o problemă cu site-ul, va beneficia de tarife preferențiale, precum și de timpi de intervenție reduși. Acum, când un client contactează o agenție de web development, sau chiar un freelancer, pentru a-i remedia o problemă la site, cel mai des primește un răspuns afirmativ, dar cu timp de așteptare mare, deoarece clienții actuali sunt foarte importanți și nu pot fi puși mai prejos față de un client nou. În plus, clientul vine cu un proiect mic, o remediere de ceva, și nimeni nu lasă un proiect mai mare ca să îi rezolve problema clientului care apelează pentru prima dată la acea agenție.

Clienții care au contract de update WordPress cu noi, beneficiază de un discount de 20% la orice pachet de mentenanță website.

Timpul maxim de intervenție în funcție de gravitatea problemei

– 4 ore pentru problemele majore care afectează grav funcționalitatea site-ului
– 24 ore pentru care afectează grav funcționalitatea site-ului

Timpii se calculează în timpul zilelor lucrătoare. Programul de lucru este de Luni – Vineri, între orele 08 – 16, iar pentru o intervenție critică, cu timp de remediere de maxim 4 ore, dacă ea este anunțată astăzi la ora 15, va fi remediată cel târziu mâine la ora 11. Dacă astăzi la ora 15 este semnalată o disfuncționalitate minoră, ea va fi remediată cel târziu mâine la ora 15, asta, evident, în condițiile în care „mâine” nu reprezintă o zi din weekend.

Preturi pachete update WordPress

Prețul standard al acestui pachet de update WordPress este de 99 euro/lună, cu reînnoire lunară. Clienții cărora le realizăm site-ul, beneficiază de un discount de 50% la pachetul de update WordPress, în condițiile în care acest pachet se contractează imediat cum predăm site-ul și dacă se prestează serviciile fără pauze de genul 1 – 2 luni sau mai mult. Discount-ul se oferă doar pentru un contract continuu. În momentul în care clientul oprește acest pachet de update WordPress, discount-ul dispare, iar dacă peste câteva luni dorește să reia pachetul, nu mai beneficiază de acel discount.
Pentru perioade mai mari avem pachete foarte avantajoase, după cum urmează:
– pachet 3 luni – discount 20%, deci prețul este de 238 euro;
– pachet 1 an – discount 50%, deci prețul este de 594 euro.